De klimhal in de kerk van Zeelst; een mooie aanvulling op onze voorzieningen!

Leestijd 5 minuten
Tavita van Galen
Raadslid - 12-02-2024

GBV komt al jaren op voor beweegvoorzieningen voor onze jeugd. Zo is een motie daarover, die wij bij de algemene beschouwingen in 2022 indienden, aangenomen. Helaas zien we nog weinig nieuwe gemeentelijke beweegvoorzieningen. Des te mooier dus, dat er sinds kort een particulier initiatief op dat vlak gevestigd is in de Sint-Willibrorduskerk in Zeelst.

Ondergetekende ging met haar 3 kinderen (8, 10 en 12 jaar) kijken hoe Boulder daar gevestigd is. Uiteraard hebben mijn kinderen direct gebruik gemaakt van de mooie nieuwe voorziening en zich gewaagd aan een aantal parcours.

Mijn bevindingen:

“Het valt me nu pas op, hoe mooi de kerk van binnen is. De klimhal maakt het geheel licht, waardoor het glas-in-lood prachtig tot zijn recht komt”.

“Het interieur past heel goed bij de uitstraling van een kerk. Dit heeft Boulder knap voor elkaar gekregen,”

“In de raad is veel gesproken over de wens voor een ontmoetingsplek. Dit is een perfecte ontmoetingsplek. Zo fijn te zien hoe mensen elkaar tips geven om de uitdagende parcours te beklimmen”. Maar ook als je zelf niet klimt, heb je al gauw aanspraak met andere bezoekers. Er hangt een goede vibe.”

“De eigenaar vertelde dat zijn missie is om kinderen te laten bewegen. Door terugname in buitenspel, loopt de motorische ontwikkeling van onze jeugd gevaar. Deze ontwikkeling bestaat uit 7 pijlers, waarvan klauteren er één is. Door regelmatig te gaan klimmen, ontwikkelt een kind deze vaardigheid. Kinderen die klimmen als nieuwe sport kiezen en wekelijkse lessen volgen, pakken de andere pijlers ook mee. Zo pakt deze uitbater zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. Top!”

In de raad is uitgebreid gesproken over een kerkenvisie. Er was ook veel weerstand tegen de vestiging van deze klimhal. In de ogen van GBV niet helemaal terecht. Als raad hadden wij ons naar mijn idee nooit kunnen voorstellen hoe een klimhal in een kerkgebouw eruit zou zien. Soms is het misschien juist goed, om niet overal een visie op te hebben, maar zaken over te laten aan de experts en betrokkenen. Mijns inziens hebben de parochie en Boulder iets moois neergezet. Een ontmoetingsplek, die bijdraagt aan de motorische ontwikkeling van de jeugd en aan beweging en gezondheid, die prachtig past in het kerkelijke gebouw met behoud van de kapel als gebedsruimte.

Tavita van Galen
Raadslid GBV

Heeft u na het lezen van dit stuk vragen of interesse in politiek? Neem contact met ons op.