Digitaal door het virus

Leestijd - 5 minuten
Eric van Doren
Raadslid - 01-11-2020

We werken met z’n allen zoveel mogelijk thuis om verdere verspreiding van het COVID-19 virus te remmen. De één vindt dit fijn, de ander zou het liefst gisteren nog terug naar kantoor rennen. Het raadswerk is behoorlijk dynamisch. Hoe gaat dat dan met digitaal vergaderen en thuiswerken? Eric van Doren (fractievoorzitter) en Tavita van Galen (raadslid) nemen u mee in de online wereld van de gemeenteraad in coronatijd.

We hebben een voorbeeldrol naar de Veldhovenaren. Daarom heeft Eric met de andere fractievoorzitters besloten om niet meer fysiek te vergaderen maar digitaal. Een wijs besluit, maar hoe ga je dat vervolgens doen met zo’n grote fractie als GBV? Daar zit de uitdaging!

De fractievergaderingen verlopen goed, maar de oordeelvormende- en besluitvormende vergaderingen, waarbij je te maken hebt met schorsingen en dergelijke, dus aanwezig zijn op meerdere digitale locaties kostte behoorlijk wat kruim.

Inmiddels is bekend geworden dat de algemene beschouwingen ook digitaal gaan plaatsvinden. Tavita ziet wel op tegen het feit dat ze dan langdurig op een beeldscherm moet kijken. Niet ideaal, maar heel begrijpelijk dat wij als raad het goede voorbeeld geven en geen onnodig besmettingsrisico lopen. We maken er het beste van!

Zowel Eric als Tavita baalt dat we elkaar fysiek even niet zien. Dat is niet alleen ongezellig, maar ook onhandig, want even naar elkaar toelopen om wat te vragen is er niet meer bij. We overleggen nu onderling via What’sapp. Best vermoeiend, al die beeldschermpjes! Zeker als je voor je werk ook veel digitaal vergaderd. Ook het gezamenlijk hapje en drankje na de vergadering is er even niet meer bij. Ook zoiets wat niet alleen ongezellig is, maar ook onhandig. Het samen napraten ervaart Tavita als zeer waardevol. Je kunt dan namelijk terugblikken op de bijdrage van GBV, maar ook richting bepalen voor de volgende vergadering. En dat is in een informele setting net wat fijner, dan via een beeldscherm.

Er is nog misschien toch een klein lichtpuntje te melden en dat is dat de vergaderingen iets korter duren. Een klein voordeel wat niet opweegt, tegen de nadelen.

Beste GBV-ers, blijf gezond. Kijk naar elkaar om en help elkaar er door heen. Neem je verantwoordelijkheid en hou je aan de maatregelen, nu en in de toekomst. We hopen jullie snel weer te zien! Hopelijk zonder vierkante ogen!

Hartelijke groet,

Eric van Doren en Tavita van Galen