Eerste keus: vorming coalitie GBV, VSA en D66

Leestijd - 5 minuten
GBVeldhoven - 25-03-2014

De komende weken onderzoeken GBV, VSA en D66 de mogelijkheden om samen te werken in de Veldhovense coalitie. VSA wil daarmee recht doen aan de verkiezingsuitslag en de wens van de kiezers: VSA is opnieuw tot grootste partij gekozen, GBV en D66 hebben beiden gewonnen.

VSA is met zes zetels en 275 stemmen meer dan GBV de grootste partij in de gemeenteraad geworden. GBV ging van vijf naar zes zetels en won voor de tweede periode op rij één zetel. D66 kwam vier jaar geleden nieuw in de raad met twee zetels en gaat nu naar drie zetels.

Het voortouw in onderhandelingen

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart heeft VSA als grootste partij het voortouw gekregen in de onderhandelingen. Vorige week donderdag en vrijdag zijn al verkennende gesprekken gevoerd met alle partijen.

Met die insteek is met de andere fracties in de Veldhovense raad gesproken. Op basis van deze eerste verkenning wordt een mogelijke samenwerking met GBV en D66 onderzocht. Vooral om recht te doen aan de kiezers, maar ook omdat de partijprogramma’s veel overeenkomsten kennen.

GBV en D66 hebben inmiddels hun vertrouwen uitgesproken in en voorkeur voor een coalitiesamenwerking met VSA. VSA is blij met deze uitspraken en gezamenlijk zien de drie partijen de vervolgronde met vertrouwen tegemoet.

De komende weken gaan de verkenningen verder. Eerst worden de programma’s langs de lat gelegd; daarna worden portefeuilles en wethouders kandidaten bekend