GBV bestaat op 1 maart 50 jaar

Leestijd - 5-10 minuten
Hans van de Looij
Vicefractievoorzitter - 13-02-2016
  • GBV viert haar gouden jubileum
  • 50 jaar onafgebroken vertegenwoordigd in de raad
  • sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen groter dan ooit

Gouden jubileum

Op 1 maart 2016 is het zover: de Veldhovense lokale partij GBV (Gemeente Belangen Veldhoven) bestaat op die dag op de kop af precies 50 jaar. Een bijzonder feit, waar GBV feestelijk bij stil zal gaan staan op zaterdag 5 maart a.s. met de eigen achterban en een groot aantal genodigden.

Hoe het begon

Onder het motto ‘Open-Eerlijk-Eensgezind’ werden bij de verkiezingen van 1966 direct al 3 raadszetels behaald onder aanvoering van de toenmalige oprichters Ben Schellekens (partijvoorzitter) en Lau Donkers (partijsecretaris). De eerste raadsleden werden Ben Schellekens, Janus Rommers en Frans Bijnen.

Lijstverbinding

In 1970 en 1974 deed GBV niet zelfstandig mee aan de gemeenteraadsverkiezingen maar met een gezamenlijke lijst onder de naam PSV (Progressieve Samenwerking Veldhoven). De andere partijen waarmee GBV zich destijds verbond waren onder meer PvdA, D66 en PPR. Het leverde in genoemde jaren 5 resp. 4 raadszetels op. PSV werd achter het toen nog politiek almachtige CDA de tweede partij van Veldhoven en leverde een wethouder in de persoon van de heer Jacob Kalter, afkomstig uit de gelederen van de PvdA. Dit omdat Ben Schellekens niet werd geaccepteerd als wethouderskandidaat door het CDA. Ben verliet de raad in 1973, hij werd toen burgemeester in het plaatsje Zeeland.

Weer zelfstandig meedoen onder Lau Donkers

In 1971 werd Lau Donkers raadslid. Onder zijn leiding werd in 1978 nog een keer een lijstverbinding door GBV aangegaan met de Christen Democraten Veldhoven. GBV deed mee onder de naam DGV’78. Het werd geen succes; er werd slechts een raadszetel behaald. De kiezers herkenden GBV niet meer. Daarom werd vanaf 1982 weer gewoon als zelfstandige partij GBV meegedaan aan de gemeenteraadsverkiezingen. En niet zonder succes.

Van 1971 tot en met 1998 werd GBV politiek aangevoerd door Lau Donkers. Onder zijn leiding groeide de partij geleidelijk van 1 naar 3 raadszetels. Lau wist daarbij gedurende 2 raadsperiodes (tussen 1990 en 1998) deelname aan de toenmalige coalities te bewerkstelligen en de eerste echte GBV-wethouder in de geschiedenis van de partij te worden.

Eerste politiek leider niet van eerste uur: Hans van de Looij

In 1998 werd het stokje overgenomen door Hans van de Looij. Ook met hem 5 keer op rij als lijsttrekker behaalde GBV steeds goede verkiezingsuitslagen en groeide het aantal raadszetels van GBV (4 in 2006, 5 in 2002 en 2010 en 6 in 2014). Van 1998 tot 2006 werd deelgenomen aan 2 coalities, waarbij Hans wethouder was van 2000 tot 2006. Na 2 periodes van goede uitslagen maar zonder collegedeelname, was het in 2014 eindelijk opnieuw zover. GBV werd na het beste verkiezingsresultaat uit haar geschiedenis  betrokken bij het nieuwe college dat in mei 2014 werd gevormd en levert momenteel zowaar zelfs  2 wethouders in de personen van Hans van de Looij en Marienne van Dongen –Lamers. GBV werd de tweede partij van Veldhoven, qua zeteltal even groot als VSA, de grootste partij sinds 2002.

Geen eendagsvlieg

GBV is geen eendagsvlieg gebleken en was dus  50 Jaar onafgebroken vertegenwoordigd in de raad in Veldhoven. GBV groeide vanaf 1982 (het jaar dat weer volledig zelfstandig werd  meegedaan aan de gemeenteraadsverkiezingen) van 10 % naar 21 %van de stemmen.

GBV is trots op hetgeen in de afgelopen halve eeuw is bereikt in Veldhoven, waaraan ook GBV naar beste vermogen haar bestuurlijke bijdrage heeft geleverd.  Daarom tijd voor een feestje op 5 maart a.s. GBV heeft dan immers een halve eeuw keihard naar beste vermogen meegewerkt aan de vormgeving van Veldhoven. Zoals gezegd, we willen dit gouden jubileum gaan vieren met zowel de eigen achterban als een groot aantal genodigden, met name uit het politieke veld. Want we hebben het uiteindelijk wel allemaal met elkaar gedaan hetgeen we in Veldhoven hebben bereikt. GBV blijft ook daarna vol overtuiging datgene doen waarvoor de partij destijds is opgericht: Pal staan voor Veldhoven en de belangen van haar burgers. Open-Eerlijk-Eensgezind.

Nieuw logo

Een ding gaat wel veranderen na 50 jaar: GBV krijgt een nieuw logo. Dat wordt onthuld op de feestavond. Een eigentijds logo dat symbool staat voor de toekomstgerichtheid van GBV.