GBV doet bestuurlijk weer helemaal mee

Leestijd - 5-10 minuten
Hans van de Looij
Vicefractievoorzitter - 09-05-2014
  • Historische verkiezingsscorescore voor GBV op 19 maart
  • Opnieuw deelname aan de coalitie
  • Voor het eerst 2 wethouders van GBV

 Op 19 maart gebeurde hetgeen ieder GBV-lid tevoren hoopte, maar wat dan eerst nog maar eens moet blijken: een klinkende verkiezingswinst!. In totaal behaalden de  3 plaatselijke partijen zo’n 850 stemmen meer dan de keer daarvoor. Maar daarvan gingen er ongeveer 750 naar GBV. Daarmee verwierf onze partij zowat de hele lokale winst ten opzichte van de landelijke partijen, die vooraf was voorspeld.

GBV werd daarmee de tweede partij van Veldhoven na VSA met evenveel zetels (allebei 6) in de raad. Nooit eerder in haar bijna 50 jarig bestaan boekte GBV een dergelijk resultaat. En daar mogen we best trots op zijn. Trouwens, dat zijn we ook!

Maar goed scoren bij verkiezingen is een, de beloning daarvoor terugzien in termen van coalitiedeelname is dan nog iets heel anders. Immers, de regerende coalitie van VSA, VVD en CDA had haar meerderheid behouden en had in theorie gewoon door kunnen gaan. Daarmee, zou dan wel de verkiezingsuitslag onvoldoende recht zijn gedaan, maar iedere raadszetel is in ons democratisch bestel nu eenmaal evenveel waard.

Het pakte voor GBV dit keer echter wel goed uit. GBV werd door VSA (als grootste partij de initiatiefnemer tot coalitiebesprekingen) uitgenodigd voor coalitiebesprekingen. Evenals de andere winnaar van de verkiezingen, D66. En tussen deze 3 partijen werd inderdaad een akkoord gesloten.

Er treedt in Veldhoven een nieuw college aan bestaande uit 5 wethouders. Waarbij VSA 2 wethouders levert, GBV 2 en D66 1. De tweede wethouder van zowel VSA als GBV bekleden daarbij geen fulltime functie. De GBV wethouders zijn Hans van de Looij (al eerder wethouder van 2000 tot 2006) en Marienne van Dongen-Lamers (afgelopen periode raadslid voor GBV).

Een ongekende bestuurlijke luxe voor GBV. En dat in de periode dat GBV 50 jaar bestaat, namelijk in 2016. Al een halve eeuw onafgebroken in de Veldhovense raad vertegenwoordigd. Dit wordt nu een feest met een extra gouden randje.

In het besef dat er een moeilijke periode voor ons ligt waarin lang niet alles kan, gaat GBV vol vertrouwen aan de slag. Vertrouwen mede omdat we nu een sterke lokale vertegenwoordiging in het College van B&W hebben met 4 lokale wethouders. Onze richting wordt in hoofdlijnen bepaald door 3 dingen:

  1. Een goede balans vinden tussen samenwerking in en met de regio en het behoud van de eigen zeggenschap.
  2. De gemeentelijke financiën op orde brengen.
  3. Ondanks alle veranderingen in taken en bezuinigingen vanuit het Rijk ons sociaal hart behouden voor de positie van de zwakkeren in onze samenleving. Een beschaafd land als het onze mag mensen in problemen nooit in de steek laten, kanteling of niet.

Tenslotte nog dit: met deze samenwerking tussen VSA en GBV kan gelukkig definitief een streep wordt gezet door het hardnekkige sprookje dat deze 2 partijen niet met elkaar samen zouden kunnen gaan. GBV wist dat allang, de buitenwereld nu hopelijk ook.