Mariënne van Dongen-Lamers uit actieve Veldhovense politiek

Leestijd - 5-10 minuten
Jurre van der Velden
Fractievoorzitter - 08-02-2023

Nieuwe baan is niet verenigbaar

Mariënne van Dongen-Lamers verlaat de actieve politiek in Veldhoven in maart a.s. De reden is, dat zij per 1 maart in een nieuwe betrekking aan de slag gaat in de gemeente Tiel. Hier wordt zij directeur binnen de gemeentelijke dienst en gaat daar een tweemanschap vormen met de huidige gemeentesecretaris.

Na de laatste gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 moest Mariënne haar wethoudersfunctie in Veldhoven toch nog vrij onverwachts opgeven. Haar partij, waarvan zij voor de tweede keer de lijsttrekker was, ging geen deel uitmaken van de huidige coalitie. Ook al mocht het verkiezingsresultaat er weer zijn: GBV behaalde voor de derde keer op rij 6 raadszetels en bleef qua omvang de tweede partij in de Veldhovense raad. Mariënne keerde nog wel terug in mei 2022 als gemeenteraadslid, maar moest op zoek naar een andere functie. Die is nu gevonden!

Vanwege de aard van de toekomstige werkzaamheden heeft Mariënne echter wel met pijn in het hart moeten besluiten te stoppen als raadslid voor GBV in Veldhoven. Die nieuwe baan gaat veel tijd en energie vergen, waarbij er ook nog de nodige reistijd bij gaat komen. Daarbij komt bovendien, dat ze vanuit haar toekomstige rol op bepaalde momenten beschikbaar moet zijn voor haar toekomstige werkgever o.a. als adviseur van het college van Tiel.

Mariënne: ‘Ik ben superblij met de kans, die mij met deze baan wordt geboden. Ik heb de afgelopen maanden goed nagedacht over welke richting ik bij voorkeur op wilde gaan met een toekomstige functie. En deze lag voor mij enorm passend in de juiste richting. Het enige minpunt is natuurlijk, dat ik het niet kan combineren met mijn raadslidmaatschap voor GBV. Uiteraard blijf ik wel wonen in Veldhoven en lid van deze geweldige politieke club.’

In 2008 werd Mariënne lid van GBV. Na de verkiezingen van 2010 kwam ze in de gemeenteraad voor deze partij, die nog tot de oppositie was veroordeeld ondanks zetelwinst. Toen in 2014 GBV voor de eerste keer 6 zetels wist te behalen, kreeg de partij na een succesvolle coalitiebespreking opeens 2 wethouderszetels toebedeeld. Naast Hans van de Looij werd ook – tot haar eigen verrassing – Mariënne wethouder in Veldhoven. In 2018 werd dit gecontinueerd en beiden bleven deel uitmaken van het gemeentebestuur in Veldhoven. Tot 2022, Mariënne was in totaal ruim 14 jaar politiek actief voor GBV.

Haar plaats zal worden ingenomen door Eric van Doren, die na de afgelopen verkiezingen zijn raadszetel verloor, omdat enkele partijgenoten voldoende stemmen wisten te behalen voor een voorkeurszetel. Hij keert nu terug in de raad en daarmee kan Frank de Lepper op zijn beurt de plek van Eric als steunfractielid gaan overnemen. De politieke leiding van GBV komt voor de rest van de raadsperiode in handen van Youri van Oorschot, de nummer 2 op de kandidatenlijst. Jurre van der Velden blijft fractievoorzitter.

GBV spreekt haar grote waardering uit voor de inzet, die Mariënne heeft getoond voor zowel Veldhoven als geheel als voor de partij zelf. GBV heeft alle begrip voor haar overwegingen te moeten stoppen in de raad en wenst haar heel veel succes in haar nieuwe werkomgeving in een baan, die haar zeer wordt gegund. Haar kennende komt dat zeker wel in orde.

Meer info? Jurre van der Velden, fractievoorzitter GBV
Mail: jurre.vandervelden@gbveldhoven.nl