Wat jammer!

Leestijd - 5 minuten
Mariënne van Dongen-Lamers
Raadslid - 08-03-2018

Twee pagina’s maar liefst krijgt redacteur Merlijn van Dijk om iets over gemeente Veldhoven te schrijven in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. En wat domineert dit artikel: foute financiële gegevens en nog een keer de coalitiebreuk oprakelen. Als iemand nu nog durft te vragen waarom mensen niet naar de stembus gaan, beste ED, steek dan ook eens de hand in eigen boezem alsjeblieft.

Het klopt dat Veldhoven financieel geen rooskleurige tijd kent. Met dank aan de landelijke politiek is er een fikse korting van 25% op het Rijksbudget voor Jeugdzorg gerealiseerd. Dit gekoppeld aan de toenemende vraag komt Veldhoven hierop niet 2 miljoen tekort, zoals de schrijver beweert, maar ruim 4 miljoen. Zelfs op een begroting van 120 miljoen is dat een fors bedrag.

Wat ook niet klopt is dat de gemeente er steeds slechter voor is komen te staan. Als je de cijfers van ultimo 2014 met vergelijkt met die van 2017 zie je het volgende beeld:

  2014 2017
Schuld ratio 80% 70%
Netto schuld in % balanstotaal 64% 61%
Eigen vermogen in % van het balanstotaal 20% 25%
Eigen vermogen in % totale lasten 57% 61%
Netto externe financiering €169.580.000 €162.426.00
Netto schuld per inwoner €3.678 €3.529

Belangrijker is dat er een fikse opgave voor ons ligt. Er is hard aan gewerkt door dit college om te bezuinigen waar het kan en de zorg ondanks de moeilijke financiële opgave te blijven leveren. Dit vraagt ook de komende jaren om een sterk bestuur en een sterke raad. Wat mij betreft àlle reden dus om te gaan stemmen in Veldhoven dit jaar. Als het Rijk weinig of niets bijpast op Jeugd, zullen er ingrijpende maatregelen komen en daar gaan inwoners wat van merken.

Ik hoop dat de lezers van het ED zich niet laten misleiden door het nep-nieuws van donderdag 8 maart en zelf op zoek gaan naar die partij en dat kandidaat-raadslid in wie zij het meest vertrouwen hebben om deze pittige klus te klaren.