Een beter Veldhoven door krachtenbundeling van generaties.

Leestijd - 5-10 minuten
Tavita van Galen
Raadslid - 06-01-2018

Babyboomers

“Babyboomers” een term die vaak gebruikt wordt in de media. Een grote groep Nederlanders geboren tussen 1946 en 1964. De eerste generatie geboren na de tweede wereldoorlog. Kenmerkend voor deze doelgroep zijn erkenning, werkzekerheid en welvaart. Babyboomers zijn vaak loyaal en gedreven in hetgeen ze doen. Een sterke generatie die op de kieslijst in Veldhoven ruim vertegenwoordigd is. Hoe mooi zou het zijn als de kracht van deze generatie versterkt zou worden door de kracht van andere generaties om zo te komen tot een optimale balans die bijdraagt aan een beter Veldhoven?

Andere generaties?

De generaties die na de “Babyboomers” geboren zijn, hebben een wat minder creatieve naam gekregen. Het gaat hier om de generaties X, Y en Z. Drie minder grote generaties (onder andere door de komst van anti-conceptie), maar absoluut drie onmisbare generaties als we kijken naar de ideale balans voor een beter Veldhoven. Waarom?

Generatie X

Een pragmatische generatie die zeer vrijgelaten werd door hun ouders. Flexibel, onder andere doordat deze mensen in het analoge tijdperk zijn geboren (1965-1980) en later overschakelde naar digitaal. Een groot deel van deze generatie groeide op in economische crisis wat maakt dat ze met weinig middelen veel kunnen bereiken. Daarnaast zijn zij goed in staat om verschillen te waarderen en te benutten. Competenties die goed passen bij een volksvertegenwoordiger.

Generatie Y

13 procent van de bevolking behoort tot deze generatie en is geboren tussen 1981 en 1995. De generatie die niet kan leven zonder supersnel internet. Een generatie die gewaardeerd wordt door haar communicatieve- en analytische vaardigheden en daardoor “Generatie Einstein” wordt genoemd. Een generatie die trouw is en waarde hecht aan samenwerken en gemeenschappelijkheid. Kortom een generatie die van zeer toegevoegde waarde is voor een beter Veldhoven.

Generatie Z

Geboren tussen 1996 en 2010 en ook wel generatie “Alpha” genoemd. In 2016 maakte deze generatie een kwart van de wereldbevolking uit. In 2020 zal dit naar schatting 40 procent zijn. De generatie die bijna met smartphone in de hand geboren is en opgegroeid is in een onzekere wereld met recessie en aanslagen. Hierdoor voelt deze generatie zich meer “wereldburger” dan welke generatie dan ook. Ook durven zij meer risico te nemen, dan ouderen. Eigenschappen die Veldhoven nodig heeft.

De optimale balans als kracht

U leest het, iedere generatie heeft zijn charme. Iedere generatie brengt iets. Wij als GBV (Gemeente Belangen Veldhoven) zijn trots op het feit dat wij een partij vàn alle generaties vóór alle generaties zijn. Een mooie balans tussen ervaring en friskijken. Een mooie balans tussen de verschillende generaties. GBV is er door, maar vooral ook voor alle Veldhovenaren. Ook na 21 maart 2018.

Tavita van Galen (geboren in 1980, Generatie X)