De gemeentebegroting Veldhoven unaniem goedgekeurd

Leestijd 10 - 15 minuten
Hans van de Looij
Vicefractievoorzitter - 07-11-2024

Op 4 en 5 november werd de meerjarenbegroting 2025-2028 van de gemeente Veldhoven tijdens de Algemene Beschouwingen door de raad behandeld. In een eerder bericht liet de GBV-fractie al doorklinken in grote lijnen best content te zijn met de voorgelegde begroting. Diverse speerpunten uit het GBV-programma werden hierin immers gehonoreerd. Altijd leuk voor een partij, die formeel in de oppositie zit in deze raadsperiode. We noemen nog maar een keer: de halvering van de hondenbelasting, subsidie voor gemeentelijke monumenten, extra subsidie voor instellingen en verenigingen en geld voor de opknap van de fietspaden. Het beloofde dus dit keer politiek weinig spannende dagen te worden.

Sfeer in de raad uitstekend

Dat bleek ook inderdaad het geval te zijn. De onderlinge sfeer binnen de raad en met het College van Burgemeester en Wethouders was uiterst gemoedelijk. Men was buitengewoon vriendelijk over en weer en er werd elkaar ook wat gegund. Wat vooral bleek tijdens de behandeling van de diverse moties en amendementen, in eerste instantie 24 in totaal (2 amendementen, 22 moties).

Enkel op het einde van de dag bij de behandeling van de laatste motie (van de VVD) was er even heel kort wat lichte wrevel over en weer tussen coalitie en oppositie. Daarin werd gevraagd om wat meer terughoudend te zijn met de stijging van de woonlasten, dit conform het coalitieakkoord, dat de coalitiepartijen in 2022 na de laatste verkiezingen met elkaar sloten. D66 en HvV merkten daarover op, dat de stevige lastenstijging voor de inwoners vooral is veroorzaakt door de OZB-maatregelen, die door het vorige College (van VVD, GBV en PvdA) in gang zijn gezet. GBV, bij monde van Jurre, kaatste de bal hierop meteen terug door te stellen, dat vooral daardoor nu pijnlijke ingrepen op dat terrein achterwege kunnen blijven. In tegenstelling tot bij veel omringende gemeenten. Bovendien wordt de huidige forse lastenverzwaring in 2025 vooral veroorzaakt door een stijging van de rioolheffing. Er moeten grote ingrepen gaan plaatsvinden op dat terrein en die uitgaven worden daaruit bekostigd. Dat is toch echt besloten door het huidige College. Los even van de noodzaak daartoe.

Kijk GBV op begroting

In de eerste termijn bracht Jurre als fractieleider de visie van GBV op de begroting voor het voetlicht. Kort samengevat: prima begroting, voor een paar zaken zal GBV een motie indienen (zo meteen hierover meer) en aandacht voor de volgende zaken:

  1. Stop met het onzalige plan om de Burgemeester van Hoofflaan en de Bossebaan autoluw te willen maken. Dat zal leiden tot verkeerschaos en een enorme toename van het autoverkeer op de rest van het Veldhovense wegennet. Dit plan in de ijskast zetten en het daar goed in laten zitten!
  2. Het voornemen om tussen 2020 en 2032 in totaal 5.000 woningen toe te voegen aan de voorraad woningen, waarvan 1/3 deel (dus 1.500) als sociale huur lijkt prachtig. Maar wel in het besef, dat de woningbouwcorporaties dit enkel kunnen financieren, als ze een deel van hun huidige bezit mogen verkopen. Dus dit betekent dan netto in absolute zin een (veel?) kleinere toevoeging dan beoogt. Daarvan moeten we ons wel bewust zijn!

Kunstgrasvelden voor voetbalverenigingen

Een belangrijk item werd hoe om te gaan met het toebedelen van extra kunstgrasvelden aan de Veldhovense voetbalclubs. Die groeien uit hun jasje vanwege de bevolkingsgroei, wat de komende jaren vanwege de schaalsprong naar verwachting nog meer zal worden.  Een veld was al eerder toegezegd aan Marvilde en een veld zou door ASML worden betaald. Maar nu nog 2! Hierover hadden HvV en CDA een amendement voorbereid en de VVD een motie. Deze werden mede door toedoen van de fractieleider van GBV uiteindelijk samengevoegd. Met als uitkomst dat in elk geval in 2026 of zoveel eerder als mogelijk ook die 2 velden beschikbaar zouden komen. Dit voorstel werd door het College ontraden, omdat daarmee de jaarschijf 2027 in de min zou komen. Daarop besloten D66 en Groen Links/PvdA tegen het voorstel te stemmen, GBV en de andere fracties waren echter voor en het voorstel werd aangenomen.

Moties GBV

GBV diende de volgende moties in:

  • Aandacht voor de overlast van hangjeugd (onder meer met zwaar vuurwerk) in het City Centrum en de omgeving van de Burgemeester van Hoofflaan. Omdat de burgemeester enkele dagen tevoren een samenscholingsverbod had ingesteld, werd deze motie door de fractie aangehouden.
  • De vraag om een tweede bewaakte fietsenstalling te realiseren aan de noordzijde van het City Centrum in de omgeving van het Meiveld. De verantwoordelijke wethouder wilde graag eerst de gelegenheid krijgen om het gebruik van de huidige fietsenstalling na 1 jaar te evalueren. Dat leek GBV redelijk. Vandaar dat werd afgesproken om die informatie rond de zomer beschikbaar te hebben en er bij de volgende Algemene Beschouwingen op terug te komen met de input van de gegevens uit die evaluatie.
  • De doorstroming van het verkeer bij de rotonde Heerbaan-Dom-Sterrenlaan is slecht evenals het gedrag van sommige automobilisten op het weggedeelte van de Heerbaan richting de rotonde. Daar weigert men heel vaak (en regelmatig ook tamelijk agressief) auto’s te laten invoegen vanaf de linker weghelft (het zgn. ritsen). Borden geven aan dat dit juist de bedoeling is, maar dit wordt niet door iedereen geaccepteerd. Hiervoor dient een plan te komen wat GBV betreft.  Deze motie werd na een tekstuele aanpassing unaniem aangenomen.
  • Het ophalen van oud papier (blauwe kliko’s) door vrijwilligers van verenigingen staat op de tocht. De opdracht om afval op te halen moet opnieuw aanbesteed worden en kennelijk hebben bedrijven in deze branche aangegeven dat in principe niet meer te willen doen met vrijwilligers. Dit berooft dan wel minstens 15 verenigingen van structurele inkomsten. GBV pleitte ervoor om in de aanbesteding toch iets op te nemen, dat bedrijven kunnen aangeven alsnog te willen werken met vrijwilligers. Niet als harde eis, maar als mogelijkheid en als pluspunt voor een inschrijvende partij. Omdat bij de volgende raadsvergadering dit onderwerp op de agenda staat, besloot GBV deze motie nu niet in stemming te laten brengen, maar er dan op terug te komen.

Tenslotte

Ook diende GBV 1 amendement en 1 motie samen in met de VVD, nl.:

  • De opdracht aan het College om de evaluatie van het huidige parkeerbeleid in het City Centrum uiterlijk uit te voeren voor 1 maart 2025. Omdat de huidige afspraak hierover met de ondernemers afloopt per 1 januari 2026. Dit voorstel werd aangenomen.
  • Het verzoek om in gesprek te gaan met organisatoren van evenementen om duidelijk te krijgen tegen welke knelpunten men aanloopt. (opmerking: Deze motie is vorig jaar ook al ingediend. Omdat daarmee weinig gedaan lijkt te zijn, werd dezelfde motie nogmaals ingediend). Motie werd afgewezen, alleen VVD en GBV waren akkoord. Vreemd, vorig jaar was iedereen voor!

Daarnaast werd nog met een aantal moties van andere partijen ingestemd. GBV stemde echter niet in met een VVD-voorstel om de bibliotheek gratis te maken voor iedereen tot 27 jaar (te willekeurig en geen landelijke lijn), dit idee werd door de raad dan ook afgewezen. Verder evenmin met het voorstel van HvV, Groen Links/PvdA en CDA om de inwoners actief te stimuleren om in hun tuin stenen te vervangen door groen. Met name het laatste omdat dit naar idee van de GBV-fractie veel te vaag is. Dit plan werd door de meerderheid van de raad wel aangenomen.

De begroting werd aan het einde van dag 2 unaniem goedgekeurd (zoals verwacht!). Om nu maar te eindigen met een veel gehoorde kreet in de raad aan het einde van elk betoog: Tot zover!

Hans van de Looij
Vice-fractievoorzitter GBV

Heeft u na het lezen van dit stuk vragen of interesse in politiek? Neem contact met ons op.