GBV en de Visie op Veldhoven

Leestijd - 5 - 10 minuten
Jurre van der Velden
Fractievoorzitter - 26-03-2025

In maart 2025 werd in de politieke arena gesproken over de aangepaste visie op Veldhoven. Een soort van nieuwe Stadsvisie, die de in 2016 geactualiseerde versie moet gaan vervangen als leidraad voor de toekomstige ontwikkeling van onze gemeente.

De toon van de eerste bijdragen in het debat in de Oordeelsvormende bijeenkomst op 11 maart vanuit HvV, GBV en VVD, samen toch goed voor een hele ruime meerderheid in de huidige raad, was niet bepaald van een halleluja gehalte. Integendeel, er was nogal wat inhoudelijke kritiek op het voorgelegde concept.

De burgemeester als verantwoordelijke portefeuillehouder deelde die kritiek in eerste instantie niet echt, integendeel zelfs. Hij beoordeelde het gepresenteerde raadsstuk als een echte en uitstekende visie.

Hoe kan dat nu, dat de verschillen van benadering van hetzelfde stuk, ook met die van sommige partijen als D66, zo groot waren? Hier heeft GBV na die eerste bespreking over nagedacht en wij denken dat het hem in het volgende zat: wat versta je nu eigenlijk precies onder een visie?

Het woord visie betekent zoiets als een idee over iets in de toekomst, een opvatting, de kijk op iets, een optiek, standpunt, mening, enz. Wat moet de visie op Veldhoven dus in zich hebben? Dat is een beeld over hoe de gemeente er in 2040 uit zou moeten zien en hoe we daartoe moeten komen met de kennis en de verwachtingen, die we nu hebben.

Dus er moeten zaken benoemd worden met oog op 2040 zoals: wat willen we qua groei van het inwonertal, hoe ziet de bevolkingsopbouw er dan ongeveer uit, wat zou dat kunnen betekenen voor de woningvoorraad, zowel in aantal als in soort woningen, hoe denken we over de omvang van verdere verstedelijking, welke gevolgen heeft dat dan voor onze voorzieningen als scholen, sport- en cultureel aanbod en verenigingsleven, wil je dorpse waarden behouden, welke dan en hoe stel je je dit voor te doen? Welke economische ontwikkeling staat ons voor ogen en welke m.b.t. de mobiliteitsmogelijkheden?

Over dit soort dingen moet je dus op een aantal opvattingen gaan formuleren en opschrijven als eerste vertrekpunt! Dat is een visie! En dit miste GBV voor een groot gedeelte in het hele verhaal. Dit was naar ons idee nog geen volwaardige visie, maar veel meer de opmaat daarheen. En dat er nog veel uitgezocht moet worden en of die geformuleerde uitgangspunten uiteindelijk wel passend blijken voor Veldhoven en waargemaakt kunnen worden, dat is ook ons volstrekt helder.

Maar nu bekroop GBV toch een beetje het gevoel, dat we angst hebben om een dergelijk verhaal te presenteren. Door veel uitgangspunten nog maar niet of wat verkapt te benoemen en ons te verschuilen achter het gegeven, dat er nog veel uitgezocht moet worden. Nogmaals, helemaal waar, maar in een toekomstvisie moet je wel durven aangeven waar je heen denkt te gaan met je gemeente op diverse terreinen. Je moet de richting benoemen, waaraan daarbij wordt gedacht.

Als voorbeeld: durf te schrijven dat we in de komende 15 jaar naar verwachting meer zullen gaan verstedelijken en daardoor het dorpse karakter steeds verder zullen zien verdwijnen achter de Kempische horizon. Want dat is een visie neerzetten. Nu staat er in het stuk, dat we een ‘nieuw verhaal van Veldhoven’ moeten gaan schrijven over ons gemeentelijke karakter, terwijl veel inwoners en bepaalde partijen juist willen vasthouden aan de zo vaak benoemde en geroemde dorpse karaktertrekken. Dus maken we nu maar even geen keuze, terwijl die juist fundamenteel is voor de toekomstige ontwikkeling van Veldhoven. Een visie waarin je je niet klip en klaar durft uit te spreken over zo’n denkrichting, maakt een visie die incompleet is!

De door het college voorgestelde aanpassingen van het stuk, die op tafel kwamen in de besluitvormende raad van 25 maart, komen niet of nauwelijks tegemoet aan onze serieuze inhoudelijke bedenkingen over deze visie. Maar wat ook waar is, er is door heel veel betrokken mensen van binnen en buiten de gemeentelijke organisatie enorm veel tijd gestoken in het formuleren en herformuleren van dit stuk. En zeker is ook waar, dat er ook een aantal goede en waardevolle voorstellen in staan, waar we in de komende jaren iets mee kunnen.

Mede daarom heeft GBV op 25 maart in de raad toch ingestemd met de nieuwe Visie op Veldhoven. Maar wel met de nadrukkelijke kanttekening, dat wij deze vooral nog zien als een opmaat tot een volwaardige visie in de toekomst. Nadat er op een aantal terreinen nog aanvullende zaken zijn onderzocht en uitvoeringsplannen zijn opgesteld. GBV vraagt het college wel met klem om in de toekomst de raad actief te blijven betrekken op de juiste manier, mochten deze aanvullende gegevens en inzichten ertoe aanleiding geven om de visie op essentiële zaken verder aan te scherpen of bij te stellen. Alvorens die tot nieuw beleid worden verheven. Want de visie op Veldhoven is te belangrijk om daarin de raad niet of onvoldoende te betrekken naar ons idee.

Jurre van der Velden
Fractievoorzitter GBV

Heeft u na het lezen van dit stuk vragen of interesse in politiek? Neem contact met ons op.