GBV-fractie op werkbezoek bij woningcorporatie ’thuis

Leestijd 5 - 10 minuten
Hans van de Looij
Vicefractievoorzitter - 14-09-2024

v.l.n.r.: Youri van Oorschot en Frank de Lepper (beiden GBV) en Roland Otto (’thuis)

Over een goed half jaar start de voorbereiding op de gemeenteraadsverkiezingen 2026 alweer bij GBV. Mede reden voor de raadsfractie om eens op werkbezoek te gaan bij de grootste woningbouwcorporatie in Veldhoven, ’thuis. Immers, een van de belangrijkste kwesties, die op dit moment de politieke agenda beheersen, is natuurlijk de situatie op de woningmarkt. Vooral ook voor mensen, die zijn aangewezen op een sociale huurwoning, is het enorm moeilijk om geschikte woonruimte te bemachtigen. Zeven GBV-fractieleden werden op vrijdag 13 september hartelijk ontvangen door de directeur-bestuurder van ’thuis, de heer Luc Severijnen en de gebiedsregisseur van Veldhoven vanuit de corporatie, de heer Roland Otto. Er volgde een uiterst boeiende uitleg door beide heren over de situatie op de Veldhovense huurdersmarkt. Met volop gelegenheid voor de GBV-delegatie om verduidelijkende vragen te stellen. Op zoek naar een realistisch beeld voor de komende jaren.

Een paar dingen werden GBV al gauw duidelijk in dit gesprek:

  • er is in de sociale volkshuisvesting sprake van een groot probleem: er zijn niet voldoende noch de juiste woningen beschikbaar voor de doelgroepen.
  • dit wordt veroorzaakt door een stapeling van een groot aantal belemmeringen. Zonder volledig te zijn, denk maar eens aan: steeds meer alleenstaanden die woonruimte nodig hebben, absurde materiaalkosten, hoge grondprijzen, net congestie, hoge (dus dure) duurzaamheidseisen, stikstofproblematiek, impact Flora- en Faunawet, ellenlange bezwaarprocedures, enz.

Was enkele jaren geleden vanuit de corporaties nog de vraag ‘Waar kunnen we bouwen’, zo gaat het nu veel meer over ‘Kunnen we het allemaal nog wel betalen in de toekomst?’. Die druk wordt de komende jaren steeds meer voelbaar bij ’thuis en de collega-corporaties. In elk geval is gebleken, dat in het recente verleden genoemde deeloplossingen als het realiseren van tijdelijke woningen (ging ook niet snel) en het splitsen van grote huurwoningen (veel te duur) nauwelijks tot geen soelaas hebben geboden. Dat laatste was overigens voor GBV niet verrassend, laat dat ook gezegd zijn.

Initiatieven als ‘Deelwonen’ en het toestaan van gereguleerde onderverhuur van een kamer hebben misschien iets meer oplossend vermogen, al zal ook dit het huurders leed slechts in beperkte mate op kunnen lossen.

Er moeten veel meer sociale huurwoningen gebouwd gaan worden. Dat is allang duidelijk. Maar laten we wel realistisch zijn in het benoemen van de mogelijkheden daartoe en eerlijk zijn naar de kiezers: dit probleem wordt niet opgelost met mooie verkiezingsbeloften!

Luc en Otto, dank voor de gastvrije ontvangst en de inhoudelijke uitleg over dit lastige dossier.

Hans van de Looij
Raadslid GBV

Heeft u na het lezen van dit stuk vragen of interesse in politiek? Neem contact met ons op.