Geurkaarten

Leestijd - 5 minuten
Tavita van Galen
Raadslid - 01-11-2020

De GBV fractie is drukdoende met de laatste aanpassingen aan de moties en het amendement die we tijdens de algemene beschouwingen zullen gaan indienen. Zelf heb ik er eentje uit mogen werken, namelijk die van “Geurkaarten”.

Een aantal jaren geleden heb ik met een aantal buurtbewoners melding gemaakt van een hennepplantage in de omgeving. Ik wist waarop ik moest letten. Er hing een vreemde, kenmerkende geur, je hoorde een continue afzuiging en toen er op een dag op alle daken sneeuw lag, behalve daar, was het overduidelijk en kon de boel opgerold en ontruimd worden. Maar hennep is niet het enige probleem in de regio. We hebben hier ook te maken met drugslabs van synthetische drugs. In augustus is er in Veldhoven weer een groot drugslab opgerold.

Vorig jaar heb ik aan een geurkaart mogen ruiken. Je kunt die kaart meerdere malen gebruiken, want door de warmte van jouw hand, komt de geur vrij. Een hele vreemde en kenmerkende geur niet te vergelijken met die van hennep. Die geur heb ik in mijn geheugen opgeslagen en ik weet zeker dat als ik hem ergens ruik, ik het herken. Drugslabs zijn een groot maatschappelijk probleem met veiligheids- en gezondheidsrisico’s. Daarnaast is het afval van een lab zeer slecht voor de natuur.

Ik hoop dat onze motie wordt aangenomen en we allemaal een handje….of eigenlijk een neusje…..kunnen helpen met het oplossen van deze problematiek.