De verkiezingen voor de gemeenteraad van 2018 zitten er weer op! De kiezers hebben gesproken en het stof dat de campagne heeft doen opwaaien begint weer langzaam neer te dwarrelen. De nieuwe raad treedt aan in een totaal andere samenstelling dan in de vorige termijn het geval was.
Voor GBV zijn deze verkiezingen zonder meer goed verlopen. Wisten we vorige keer voor het eerst in onze geschiedenis 6 raadszetels in de wacht te slepen, dat lukte onze partij nu opnieuw. Toch knap na een bestuurlijk bepaald niet eenvoudige periode, waarin met regelmaat lastige dossiers voorbij kwamen op het bestuurlijk bordje van onze wethouders.
Hun inzet en die van de fractie werden gelukkig beloond.
Hoe anders verging het andere partijen als VSA, CDA en D66? Zij verloren, soms heel fors. VSA, tot vorig jaar mei onze coalitiegenoot, werd door de kiezer afgestraft en verloor de helft van haar zetels. Deze partij duikelde van 6 naar 3 zetels en werd van de grootste partij vanaf 2002 nu opeens de vierde in zetelomvang. Het bleek een lokale partij met te weinig lokale wortels. Zeker het signaal om een wethouderskandidaat te hebben van buiten Veldhoven, heeft VSA naar onze lokale overtuiging parten gespeeld.
Het CDA verloor de helft van haar zetels en ging van 4 terug naar 2. Geheel onverwacht en tegen de regionale trend in. Maar dat had naar ons idee vooral verband met de opkomst van de Senioren Veldhoven. Die kwamen uit het niets met 5 zetels in de raad en hebben het CDA zeker veel stemmers gekost. Ook al leek het programma van deze partij uitermate karig. Wat wel slim was gekozen, was de naam van de partij. Dat heeft haar zeker geen windeieren gelegd, dat staat voor ons wel vast.
D66 verloor vooral vanwege de landelijke trend. Dat is nu eenmaal het lot van een landelijke partij, die relatief weinig lokale binding heeft in haar achterban. Daarnaast lag hun wethouder bij bepaalde dossiers stevig onder vuur. D66 heeft zich in de afgelopen periode als coalitiepartij uitermate correct en loyaal naar haar partners toe verhouden, maar dat bleek niet voldoende om haar 3 zetels te behouden, de partij zakte naar 2.
De PvdA behield haar 2 zetels en boekte enige stemmenwinst. Het leverde weliswaar geen zetelwinst op, maar ten opzichte van de landelijke trend (verlies vergeleken met 2014) was er eindelijk een beetje licht aan de sociaal- democratische horizon.
Grote winnaar van de gevestigde partijen was natuurlijk toch de VVD. Ondanks de landelijke schandaaltjes binnen deze partij, wisten de lokale VVD’ers hun aantal zetels uit te breiden van 5 naar 7. Waarmee ze voor het eerst in de geschiedenis de grootste partij in de Veldhovense Raad werden. Chapeau! Ze hebben dit op eigen kracht geflikt en dat verdient ons respect. Een geweldige prestatie. Die GBV de volgende keer zeker gaat proberen te evenaren!
En nu de coalitievorming. Eerst moet iedereen even wennen aan de nieuwe verhoudingen in de raad vanaf 2018. En aan de nieuwe gezichten, die hun intrede doen in de politieke arena. Van een juichstemming weer in een normaal ritme zien te geraken. Of de bittere pil doorslikken en met de nieuwe werkelijkheid in de raad aan de slag gaan. GBV maakt zich op voor een nieuwe bestuursperiode waarin de partij collegeverantwoordelijkheid wil en kan nemen. We sluiten niemand uit maar hebben natuurlijk wel voorkeur voor bepaalde samenwerkingspartners. We zijn er helemaal klaar voor en zien de bestuurlijke toekomst zonnig in.